OP=OP
BGRPND LZN
BGRPND LZN van Beeldenderwijs
Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid, niet alleen op school tijdens het vak begrijpend lezen, maar zeker ook bij de andere schoolvakken. En dan niet alleen in basis- en voortgezet onderwijs, maar ook in de wereld om de leerling* heen. Leerlingen moeten de ‘talige’ wereld, vol met woorden, zinnen en teksten leren doorgronden.
Om een goede begrijpend lezer te worden, is het van groot belang om een positieve houding ten opzichte van lezen te ontwikkelen. Om het leesplezier bij de leerling te stimuleren, is het belangrijk dat hij boeken leest die aansluiten bij zijn leeftijd en beleving. Dit kunnen dus ook stripboeken, informatieboeken of tijd schriften zijn. Ten tweede: zien lezen doet lezen. Leest u in het bijzijn van uw leerlingen?
Verschillende leesstrategieën
Begrijpend lezen wordt op school aangeleerd via verschillende strategieën. Sommige kinderen pakken de verschillende leesstrategieën bijna automatisch op. Bij heel veel andere leerlingen werkt dat helaas niet zo. Bij deze groep leerlingen moet het tekstbegrip stapje voor stapje worden ingeoefend. Met deze kinderen in het achterhoofd is BGRPND LZN ontwikkeld.
Wat maakt BGRPND LZN zo uniek?
• losse hulpkaarten i.p.v. een heel boekwerk;
• vrolijke en aantrekkelijke vormgeving met veel illustraties en beslisdiagrammen;
• zo min mogelijk tekst;
• ook door niet-onderwijsprofessionals gemakkelijk te gebruiken.
De inhoud
In een fraai vormgegeven en stevig A5 mapje vind je een overzichtelijk stappenplan met op de achterkant een woordhulp die je helpt voor het lezen, tijdens en na het lezen. Verder in de map 4 kaarten van evicence based leesstrategieën: voorspellen, visualiseren, vragen stellen en samenvatten. Ook zijn er 3 hulpkaarten voor moeilijke woorden, verwijswoorden en verbanden. Als extra een oefenkaart waarmee de begeleider en de leerling kunnen inkleuren welke strategie ze hebben geoefend en hoe dit is gegaan. Een duidelijke handleiding die bij het totaalpakket BGRPND LZN zit helpt je stap voor stap een goede begrijpend lezer te worden.
Bron: www.beeldenderwijs.nl